Deelname aan de expositie "Wageningse  Makers", 88 Wageningse kunstenaars en makers op de ramen van het stadhuis; voor meer informatie zie rubriek NIEUWS.

Toon is van origine bioloog, geschoold in de leer van vorm en leven. De kunst van kijken, observeren én onderzoeken heeft hij zich tijdens studie en in het veld eigen gemaakt. Vanaf 2005 wijdt hij zich volledig aan het beeldhouwen. Hij heeft een aantal jaren lessen gevolgd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Hier heeft hij zich bekwaamd in de rotatie-techniek, ook wel sfeertechniek genoemd. Zijn inspiratie haalt hij uit het bestuderen van de kunst én werkwijze van de oude meesters, uit de natuur en uit het zich verdiepen in de historie van mensen, gebeurtenissen en de gebouwde omgeving.

Het werk van Toon is voornamelijk figuratief. Hij maakt sculpturen, portretten en bouwbeeldhouwwerk zoals gevelstenen oftewel 'kunst voor straatwanden'.

Gevelstenen zijn een typisch Nederlands verschijnsel. Het zijn gebeeldhouwde reliëfs in natuursteen, al dan niet beschilderd / gepolychromeerd, en aangebracht in de buitengevel van een pand. De voorstelling en/of tekst zegt iets over het gebouw, haar historie of haar bewoners. Dit 'huisteken' is een herkenningspunt, het geeft het pand iets unieks en voegt iets toe aan de gebouwde omgeving. Toon ontwerpt en hakt gevelstenen en is zeer gedreven om deze oude traditie nieuw leven in te blazen.

Toon woont en werkt in Wageningen en werkt voornamelijk in opdracht.

 

 

Toon Rijkers